Tıkla Ara
Whatsapp

Web Tasarım

PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş
Web Tasarım
Web Tasarım Yapmak İçin Kapsamlı Kılavuz

Web tasarım yapmak zor değildir ama biraz karmaşık detaylarının öğrenilmesi gereken bir konudur. Bir web sitesi tasarlarken görsel görünüm, renk bütünlüğü, kurumsal kimliğe uygunluk, işlevsellik, ziyaretçi deneyimine kadar birçok şey dikkate alınmalıdır. Tasarımcılar ve Yazılımcılar görsel görünümü yani web sitesinin nasıl göründüğünü aynı zamanda işlevselliğini de yani nasıl çalıştığını ve siteyi ziyaret eden kullanıcıların zorlanmadan sitede istediklerini bulmalarını sağlamak zorundadır.

Bunları yapabilmeniz için bu kılavuzu hazırladık.

Bu makalede, web tasarım için mükemmel bir kullanıcı deneyimi oluşturmanıza yardımcı olacak temel ilkeler ve yaklaşımlara odaklanarak anlatacağız. Web sitenizin iskeletini nasıl oluşturacağımız gibi genel şeylerle başlayıp daha sonra tek tek diğer kısımlara ilerleyeceğiz (Web sayfası tasarımı sırasında nelere dikkat edilmelidir?). Ayrıca, mobil konular ve web sitesini test etme gibi tasarımın diğer önemli yönlerini de detaylıca ele alacağız.

 

Web Tasarım Yaparken Kullanıcı Akışlarını Oluşturma

Web Tasarım Yaparken Kullanıcı Akışlarını Oluşturma

Web tasarım yaparken dikkate alınması gereken ilk konulardan bir tanesi kullanıcıların web sitesinde rahatça gezinmelerini, istediklerini bulmalarını sağlamak olmalıdır.  Sonuçta web sitesi tek tek sayfalardan oluşan bir koleksiyon oluşturmak değildir. Bu yol ziyaretçinin giriş sayfasından yani geldikleri ilk sayfadan istedikleri sayfalara ulaşmaya kadar izledikleri bir yoldur. Aşağıda anlatacağımız adımlar kullanıcıların site akışını belirlemenize yardımcı olacaktır.

 

Bilgi Mimarileri

Bilgi Mimarileri

Web tasarım yaparken bilgi mimarileri ziyaretçileriniz için bilgileri, içerikleri açık ve mantıklı bir şekilde düzenlemenizi sağlayan bir disiplindir. Bilgi mimarları, kullanıcıların bilgiyi nasıl yapılandırdığını ve kullanıcının sitede beklentileriyle uyumlu olup olmadığını ve bir hiyerarşi yaratıp yaratmadığınızı analiz eder. Kullanıcı araştırmasının ve kullanılabilirlik testinin bir sonucudur.

Kullanıcı ihtiyaçlarını araştırmanın birkaç yolu vardır. Çoğu zaman bilgi mimarı, kullanıcıların mevcut tasarımla nasıl etkileşimde bulunduğunu gözlemledikleri ve bu tasarımla ilgili fikirlerini paylaştıkları kullanıcı görüşmelerinde kullanabilirlik testlerinde aktif rol alırlar.

Ayrıca web sitesinde gezinme ve menülerini tanımlamak için de kullanılır. Kullanıcı deneyimi oluşturucular bir menü üzerinde çalışmayı bitirdiğinde, işe yarayacağını kanıtlamak için ağaç testi adı verilen başka bir teknik kullanırlar. Arayüz tasarlanmaya başlamadan önce ağaç testi yapılır.

 

Navigasyonlar

Navigasyonlar

Web Tasarım yaparken navigasyon oluşturmak kullanıcı deneyiminin temel unsurlarından bir tanesidir. Ziyaretçilerin sitede hangi bölümde olduklarını bilmesi bu bölümde başka hangi içeriklerin olduğunu bilmesi önemlidir aksi durumda aradıkları şeyin bu web sitesinde olmadığını düşünerek web sitesinden ayrılabilirler. Navigasyon oluşturmak için birkaç ilkeye uyulmalıdır.

  • Basitlik; Ziyaretçiler web sitesi içerisinde istedikleri şeyi en kısa şekilde, mümkün olan en az tıklamayla bulmalıdırlar ve navigasyonlar ziyaretçilerin siteyi nasıl gezeceklerine yardımcı olmalıdır.
  • Açıklık; Ziyaretçiler web sitesinde gezerken bulundukları bölüme dair açıklamalar kolaylıkla anlayabilecekleri gibi olmalıdır.
  • Tutarlılık; Navigasyon sistemi web sitesinin bütün bölümlerinde, bütün sayfalarında aynı şekilde olmalıdır. Bir sayfada farklı diğer sayfada farklı olmamalıdır.

Navigasyon tasarlarken göz önünde olması gerekenler.

  • Navigasyonları kullanıcıların ihtiyaçlarına göre oluşturmalıyız; Örneğin bazı kullanıcılar ikonların ne anlama geldiğini bilemeyebilir. Böyle durumlarda menü kısmını tıklanıp açılabilir veya hamburger menü değil de yanyana sıralı olacak şekilde tasarlayabiliriz.
  • Gezinme seçeneklerine öncelik vermek; İyi bir web tasarım uzmanı görevlerin hem önceliğini hem de sıklığını göz önünde bulundurarak, genel kullanıcı görevlerine göre gezinme seçeneklerini önceliklendirmelidir.
  • Görünür olmadır; Navigasyonların kalıcı ve rahat görünür olmasına dikkat etmeliyiz. Navigasyonlar göz önünde olmazsa ziyaretçilerin bulamama riski vardır.
  • Mevcut konumu bildirmek; Ziyaretçilerin mevcut bulundukları sayfayı belirtmemek birçok web sitesinde olan bir sorundur. Ziyaretçilerin neredeyim diye sorması gerekiyorsa bu navigasyonunuzun düzgün çalışmadığının bir göstergesidir. İçeriği yoğun olan web sitelerinde mutlaka içerik haritası gibi konum göstergeleri yapmamız gerekmektedir.

 

Linklerin (Bağlantıların) Görsel ve İşlevsel Tasarımı

Linklerin (Bağlantıların) Görsel ve İşlevsel Tasarımı

Web tasarım yaparken linklere dikkat etmeliyiz, linkler web sitelerinde önemli bir unsurdur. Görsel ve işlevsel tasarımlarda kullanılabilirlik üzerinde doğrudan etkilidir. Bu etkileşimli öğeler için birkaç kuralı detaylandıralım.

  • İç ve dış bağlantıları farklı yapmalıyız; Ziyaretçiler site içi ve site dışı bağlantılar için farklı görseller veya farklı linkleme stilleri beklerler. Sitede tüm dahili yani site için bağlantılar aynı şekilde açılmalıdır.
  • Gezilen bağlantıların rengini değiştirin; Özellikle içeriklerin yoğun olduğu sitelerde önceden ziyaret edilmiş bağlantıların rengini farklı yapmazsak kullanıcılar aynı sayfaları birden çok ziyaret edebilirler. Bu sayfa çevrimi açısından iyi olsada kullanıcı deneyimi açısından iyi değildir.
  • 404 (Ulaşılamayan sayfa)sayfalarını kaldırın; 404 sayfalarının olması genellikle kullanıcılar açısından sinir bozucudur. Web sitenizdeki 404 sayfası, olmayan sayfalar veya bozuk sayfaların kontrolunu belirli periyotlarla yapıp bu sayfaları kaldırın veya düzeltin.

 

Geri git linkleri, butonları

Web tasarım yaparken dikkat etmemiz gereken durumlardan bir tanesi de geri gitme linkleridir. Tarayıcılarda en çok kullanılan kısımlardan biridir. Ziyaretçilerimiz sitede gezerken mutlaka olması gereken bir durumdur. Navigasyonlarda kullanıcıların geri gitmelerini kolaylaştıran kısımlardan biridir. Ziyaretçiler web sitelerinde sayfalarda bağlantıları takip edip gezerken bir önceki sayfaya gitmek için geri butonuna tıkladığında geldiği sayfaya dönmeyi bekler. Aynı şekilde navigasyonda da mevcut sayfadan bir önceki geldiği sayfaya tıkladığında o sayfaya dönmeyi bekler. Özellikle içerik yoğun sitelerde bir önceki sayfaya dönmeyi bekleyen kullanıcıları ana sayfaya yönlendirmemeye dikkat edin. Kullanıcı site içerisinde aynı veya alakalı içeriği aramak için uğraşmak zorunda kalabilir buda kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkiler.

 

Arama

Arama

Web tasarım yaparken önemli olan başka bir özellik ise arama kısımlarıdır. Eğer siteniz mikro site, kartvizit site değilse mutlaka arama kısmı olmalıdır. Ziyaretçiler sitelerde aradıkları ürünleri veya yazıları bulmak için genellikle arama kısımlarını kullanırlar. Sitenizde yüzlerce ürün, blog yazıları vs varsa mutlaka arama kısmı da olmalıdır. Bazı ziyaretçiler belirli öğeleri aramak için siteleri ziyaret ederler. Bu ziyaretçiler ne istediklerini bildikleri için sitede arayıp gezinerek bulmak yerine arama kısmını kullanmayı tercih ederler. Ziyaretçiler arama kutularına aradıkları kelimeyi yazabilmeli, arama sorgularını gönderebilmeli ve aradıkları sayfayı bulabilmelidirler.

  • Arama kutularını ziyaretçilerin kolayca görebilecekleri kısımlara yerleştirin: Yapılan bazı anketlere göre arama bölümünün sitenin üst taraflarında olmasının daha iyi sonuç verdiğini göstermektedir.
  • İnsanların kafasında arama kısmı genellikle büyüteç simgesiyle özdeşleşmiştir: Sizde tasarladığınız ve kodladığınız sitelerde arama butonunu büyüteç ikonunu kullanarak yapabilirsiniz.
  • Arama kutularının metin girilen kısımlarını çok küçük yapmayın: Web tasarım yaparken arama metninin girileceği alanın genişliğini kısa tutmak genellikle yapılan hatalardan bir tanesidir. Ziyaretçiler kısa aramalarda yapabilir ama yazdıkları metnin bir kısmı görünecektir buda kullanılabilirlik bakımından pek iyi değildir. Ürünlerin çok yoğun olduğu e-ticaret sitelerinden arama kutularının geniş olduğu dikkatimizi çekmiştir. Doğru olan kullanım şekli bu şekildedir. Kullanıcı uzun metinlerde yazarak ve yazdığı metni tam görerek arama yaptığında daha sağlıklı bir arama gerçekleştirmiş olacaktır.
  • Arama kısmı her sayfada olmalıdır:  Web tasarım bitirilip sitenin kodlamasını yaparken arama kısmını her sayfada olacak şekilde kodlamak en doğrusudur. Kullanıcı hangi sayfada olursa olsun istediği zaman site içerisinde arama yapabilmelidir.

 

 

Diğer sayfaların Tasarlanıp Kodlanması

Artık genel olarak sayfaların temel özelliklerini ele aldığımıza göre, web sitesinin diğer sayfalarının nasıl tasarlanması gerektiğini öğrenme zamanı geldi.

Yazının devamında bilinmesi gereken temel web tasarım trendlerini  özetleyeceğiz.

 

 

İçerik Stratejileri

İçerik Stratejileri

Web tasarım söz konusu olduğunda en önemli şeylerden bir tanesi hedefe göre tasarım yapmaktır. Bir E-Ticaret sitesinin tasarımı farklı, kurumsal bir web sayfasının tasarımı farklı, bir blog siteninin tasarımı farklı olmalıdır yani hedefe göre tasarım yapılmalıdır. Web sitesindeki içeriği planlama, oluşturma ve yönetmeyi ifade eden içerik stratejileri, bu alıştırmaya yardımcı olacaktır. Her sayfanın, ziyaretçileri bir şey hakkında bilgilendirmek veya dönüşüme teşvik etmek gibi kendi amacı olmalıdır. Sayfanın amacını anladıktan sonra, ancak o zaman tasarım üzerinde çalışmalı veya içeriği hazırlamalısınız.

İçerik stratejileri oluştururken birkaç ipucu üzerinden gidelim.

  • Aşırı bilgi yüklemesi yapmayın: Bir sayfada çok fazla bilgi varsa bu ziyaretçilerinizi bunaltabilir. Aşırı bilgi yoğunluğunu en aza indirmenin bazı basit yolları vardır. Web tasarım yaparken yaygın olan tekniklerden bir tanesi yığın oluşturmadır. Sayfayı ziyaret eden kişilerin içeriği daha iyi anlamasına yardımcı olmak için içeriği küçük parçalara ayırmak ve içeriklerin arasına görseller yerleştirmek şeklinde içerikleri hazırlayabilirsiniz.
  • Jargonlar ve sektöre özgü terimlerden kaçının: Sayfada görünen her bilinmeyen terim veya kelime öbekleri, ziyaretçilerin bilgileri anlamasını daha zor hale getirecektir. Yazdığınız metinleri herkesin rahatça anlayabileceği kelimeleri seçerek yazmak en mantıklısıdır.
  • Uzun cümlelerden kaçının: Küçük kolay okunabilir bölümler halinde yazın. Bazı araştırmacılara göre cümleler 20 kelime veya daha az olmalıdır.
  • Tüm harfleri büyük yazmaktan kaçının: Tümü büyük harfle yazılmış metin, kısaltmalar ve logolar için uygun olabilir. Ama paragraflar, form etiketleri, hatalar ve bildirimler için tüm kelimeleri büyük harfle yazmamak daha sağlıklı olacaktır. Miles Tinker a göre tümü büyük harflerle yazılmış metinler okuma hızını önemli ölçüde düşürmektedir.

 

Ankara Web Tasarım İletişim
Ankara Web Tasarım
DizaynOfisi 2006 yılından beri müşterilerine interaktif çözümler sunan, yaratıcı bir butik dijital ajanstır.
İletişim
0542 457 78 50
info@dizaynofisi.com
Copyright © DizaynOfisi